Problematika závislostí u studentů na středních školách - Bejšovec, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou závislosti látkové (závislost na legálních i nelegálních návykových látkách) a tzv. nelátkové, resp. závislostnímu chování (závislost na automatech, na počítači, na internetu), které se dotýká studentů středních škol. Teoretická část práce je věnována obecné charakteristice závislosti, mechanismu vzniku závislosti, kritériím závislosti a rizikovým faktorům způsobujícím závislost. V praktické části je realizováno dotazníkové šetření na středních školách. Cílem práce je zmapovat osobní zkušenosti studentů středních škol s návykovými látkami a zjistit dobu strávenou na počítači, internetu a mobilním zařízení.
The Issue of Addiction Among High School Students
Keywords: látková závislost; behaviorální závislost; drogy; alkohol; tabák; konopné drogy; gamblerství; netolismus; substance dependence; behavioral addiction; drugs; alcohol; cannabis; gambling; netholism