Biologie, semenářské vlastnosti a zakládání porostů kostivalu lékařského (Symphytum officinale L.) - Kovářová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce s názvem ,,Biologie, semenářské vlastnosti a zakládání porostů kostivalu lékařského (Symphytum officinale L.)" se zabývala hodnocením způsobů rozmnožování kostivalu a hodnocením vlivu ekologických podmínek na růst kostivalu. Dále testy klíčivosti a jejich statistickým hodnocením při respektování specifik práce se semeny. Byly hodnoceny semenářské vlastnosti, které se projevují i v růstu rostlin z nich vzešlých a to jak v půdě, tak i v laboratorním prostředí. Literární část se věnovala informacím o biologii, charakteristice, morfologii, prevenci a regulaci kostivalu a dále také jeho pěstování, výživě travních porostů a semenářských vlastnostech, klíčení a dormance. Ve výsledkové části práce byla sledována pokryvnost, botanické snímky, zastoupení bylinných druhů vyskytující se v blízkosti kostivalu. Práce se dále zabývala jarovizací, velikostí listů kostivalu, růstem a vývojem kostivalu v závislosti na obsahu živin (půdní úrodnosti) a vody v půdě a vlivem počtu sečí na jeho růst. Byly navrženy vhodné možnosti rozmnožování a pěstování kostivalu lékařského.
Biology, seed characteristics and growth establishment of comfrey (Symphytum officinale L.)
Keywords: kostival lékařský; biologie; semena; růst; dormance; jarovizace; pokryvnost; rozmnožování; common comfrey; biology; seeds; growth; dormancy; vernalization; loverage; reproduction