Romský pacient v českém zdravotnictví - Šedivcová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2017)
Teoretická část bakalářské práce je věnována multikulturnímu ošetřovatelství, romskému etniku, historii Romů, romské rodině, životnímu stylu a komunikaci s pacientem z minoritní společnosti. Dále navazují témata, jako jsou těhotenství a porod, umírání a smrt a v neposlední řadě přístup Romů ke zdraví a nemoci. Praktická část bakalářské práce je zaměřená na romské pacienty, kteří byli hospitalizovaní na různých odděleních v nemocničním zařízení a sestry z lůžkových oddělení, které těmto pacientům zajišťují ošetřovatelskou péči během jejich hospitalizace. Pro výzkumnou část této bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumného šetření, a to pomocí polostrukturovaných rozhovorů, jak s pacienty z minoritní společnosti, tak se sestrami nemocničního zařízení. Cílem práce bylo zjistit, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o romského pacienta. Mezi nejdůležitější specifikum ošetřovatelské péče u romského pacienta byla opakovaná edukace o probíhající léčbě a ošetřovatelské péči a nutnost klást velký důraz na srozumitelné podávání informací v průběhu hospitalizace. Dalším cílem bylo zmapovat nejčastější problémy, se kterými se Romové setkávali během hospitalizace v nemocnici. Nejčastější problémy, se kterými se Romové setkávali, byl pocit omezené volnosti, odloučení od své rodiny a narušené soukromí. Třetím cílem bylo zmapovat problémy, se kterými se sestry setkávaly při ošetřovatelské péči o romského pacienta. Mezi hlavní zmiňované problémy sestry řadily potíže s dodržováním nastavených pravidel nemocničního zařízení a nedostatečná, či omezená spolupráce a komunikace s těmito pacienty. Získané odpovědi z rozhovorů dotazovaných sester a romských pacientů byly roztříděny do jednotlivých kategorií a podkategorií. Tato bakalářská práce by mohla zvýšit povědomí o této problematice mezi zdravotnickým personálem a zvýšit kvalitu ošetřovatelské péče o pacienty romského etnika během hospitalizace v nemocničních zařízeních. Získaná data a informace byly shrnuty a zpracovány v informačním letáku pro sestry pečující o pacienty z minoritní společnosti.
Romany patient in Czech Healthcare
Keywords: Romské etnikum; Rom pacient; Multikulturní ošetřovatelství; Ošetřovatelská péče; Sestra; Romany Ethnicity; Romany Patient; Multicultural Nursing; Nursing Care; Nurse