Účetní uzávěrka a závěrka v s.r.o. - Běčáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce popisuje uzávěrkové práce na konci hospodářského roku. Příprava účetní uzávěrky a závěrky patří k problematickým oblastem účetnictví. Je nezbytné, aby byly účetní výkazy sestaveny bez chyb a odrážely skutečný stav účetní jednotky. Cílem této práce je popsat oblasti účetnictví, ve kterých se nejčastěji dělají chyby a zkusit zabránit zkreslení účetní závěrky. Blíže se bakalářská práce věnuje společnosti s ručením omezeným. V práci je teoreticky popsáno, jak se uzavírají jednotlivé účty, které účetní operace je nutné zaúčtovat na konci hospodářského roku a jak vypadají jednotlivé účetní výkazy. Pro praktickou část bakalářské práce byl vybrán výrobní podnik produkující automobilové komponenty. Účetní postupy účetní jednotky byly pozorovány, srovnávány s teoretickými poznatky a prováděny podle poznatků z teoretické části, pokud se od nich odchylovaly. Bylo zjištěno, že účetní jednotka vede své účetnictví správně a výkazy sestavené k 31.12.2018 věrně a poctivě odráží stav společnosti s ručením omezeným. Společnosti bylo doporučeno vést účetnictví dvouokruhově.
Closing Accounts and Financial Statements in a Sample of a Limited Company
Keywords: uzávěrkové práce; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; příloha k účetní závěrce; výroční zpráva; closing of accounts; balance sheet; profit and loss statement; notes to the financial statements; annual report