Testování chemických zbraní na lidech - Mlejnek, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Chemické zbraně jsou lidskou společností právem považovány za nejstarší druh zbraní hromadného ničení. Bohužel je to tatáž lidská společnost, která dokázala pradávné principy použití bojových chemických látek neustále uplatňovat a zdokonalovat. Současný svět je tedy i přes veškeré humanistické snahy zastavit dějiny tohoto typu zbraní, nadále reálně ohrožován jejich zneužitím. Musím podotknout, že studium dějin chemických zbraní je nesmírně náročné a rozsáhlé téma. Celý proces historického vývoje těchto bojových prostředků je propojen mnoha souvislostmi a bohužel se stal zdrojem nepředstavitelného lidského utrpení. Právě proto jsem si dovolil vstoupit na cestu vedoucí k ohlédnutí zpět do minulosti, protože si myslím, že takové ohlédnutí člověku neukazuje jen dávno minulé a nepotřebné historky, ale pomáhá mu k pochopení své současnosti a především k poučení se z chyb a k získání pokory. Na základě studia mnoha dostupných pramenů jsem se pokusil v diplomové práci předložit komplexní souhrn současných i historických poznatků z oblasti bojových chemických látek, dále pak i z oblasti jejich výzkumu a testování na lidech. Problematice chemických zbraní a válek jako takových je totiž věnována poměrně vysoká pozornost, avšak problematika testování chemických zbraní na lidech je dosud okrajovou záležitostí. Podnětem k vytvoření této práce se staly výše zmíněné skutečnosti a věřím, že by v tomto směru mohla být má diplomová práce pro čtenáře přínosná. Mým největším cílem a přáním bylo čtenáři prezentovat historickou cestu, kterou použití a s tím spojený výzkum a testování chemických zbraní prošlo. Doufám, že jsem zpracoval tuto problematiku tak, aby byla čtenáři, a to nejen laickému, ale i odbornému, lépe srozumitelná. Snažil jsem se postupovat zcela systematicky a věřím i zajímavě, a přeji si, aby daný text obohatil nejen mne.
Chemical weapons experiments on humans
Keywords: Bojové chemické látky; etika; experimenty; historie; chemické zbraně; testování.; Chemical warfare agents; ethic; experiments; history; chemical weapons; testing.