Algoritmus přednemocniční a akutní nemocniční péče při otravě etylenglykolem - Milota, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
Otrava ethylenglykolem je závažný život ohrožující stav, který se s jednoduchou dostupností přípravků obsahující tuto látku může jevit jako závažné riziko. Práce s názvem Algoritmus přednemocniční a akutní nemocniční péče při otravě ethylenglykolem poskytuje informace o této problematice a shrnuje vhodný postup v rámci přednemocniční a akutní nemocniční péče, který může vést ke zvýšení efektivity léčby a snížení zdravotních následků. Nejčastějším zdrojem ethylenglykolu v domácnosti jsou nemrznoucí směsi do automobilů, kdy nejčastěji dochází k náhodnému požití. Toxickou podstatou ethylenglykolu je rozklad na kyselé metabolity a tvorba vápenatých krystalů způsobující nekrózu a multiorgánová selhání. Typický obraz této intoxikace je výrazná deprese vědomí, celková acidóza, akutní renální selhání a zvýšení anionového okna. Vhodnou terapii by měla zahájit včasná první pomoc a následně odborná přednemocniční a nemocniční péče. Do jedné hodiny od požití je vhodná dekontaminace žaludečního obsahu. Musí dojít k zajištění vitálních funkcí, přičemž však klíčovou metodou je využití antidot (inhibitorů alkoholdehydrogenázy ethanolu nebo fomepizolu). Kauzální léčba v případě indikace zahrnuje také eliminační metody, nejčastěji intermitentní hemodialýzu, a aplikaci kofaktorů. Symptomatická léčba řeší hlavně poruchy rovnováhy vnitřního prostředí a specifických biochemických hladin. Práce byla tvořená formou review a syntézy, kdy došlo ke sběru informací z velkého množství odborných zdrojů zabývající se současnou problematikou intoxikace EG. Účelem bylo porovnání názorů českých i světových autorů a ozřejmění různých možností nynější léčby. Cílem této práce bylo také poskytnout materiál vhodný pro vzdělávání laiků i studentů zdravotnických oborů, popřípadě i zdravotnických profesionálů hledající rychlé a jednoduše zpracované informace jak k řešení akutního stavu, tak k utvoření představy o adekvátní péči.
An algorithm of the pre-hospital and the acute hospital care during an ethylene glycol intoxication
Keywords: Ethylenglykol; intoxikace; první pomoc; přednemocniční péče; nemocniční péče.; Ethylene glycol; intoxication; first aid; pre hospital care; hospital care.