Fyzioterapeutické postupy u pacientů s rupturou Achillovy šlachy s možností využití balančních pomůcek - Jirásková, Helena (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá fyzioterapeutickými postupy u pacientů s rupturou Achillovy šlachy (dále AŠ) s možností využití balančních pomůcek. K výběru tohoto tématu mě vedl vlastní zájem o tuto problematiku, protože jsem se o ní chtěla dozvědět co nejvíce. V dnešní době se stále zvyšuje nabídka volnočasových aktivit, s čímž je také spojen větší nárůst úrazů pohybového aparátu. Jedním z nich je právě ruptura AŠ. Úraz se týká jak rekreačních sportovců, tak i těch na vrcholové úrovni. Častou příčinou ruptury jsou předcházející degenerativní změny. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část byla věnovaná shrnutí poznatků z různých oborů o daném tématu. Kapitola věnovaná ruptuře AŠ se zabývá etiopatogenezí, mechanismem vzniku, klinickým obrazem, diagnostikou a terapií. V části léčebné rehabilitace jsem popsala fyzioterapeutické metody a koncepty, které jsem v terapii využila Praktická část obsahuje dvě kazuistiky pacientů s rupturou AŠ. Výzkum byl prováděn kvalitativní formou vstupního a výstupního vyšetření. Na základě vyšetření byl pacientům navržen krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán, jejichž součástí byly vybrané fyzioterapeutické metody. Cílem bylo zhodnotit vliv zranění na pohybový aparát, na pacientův stereotyp chůze a navrhnout dlouhodobý rehabilitační plán s možností využití balančních pomůcek. Výsledky vznikly porovnáním vstupního a výstupního vyšetření. Fyzioterapie se ukázala být velmi přínosnou, protože pomocí využitých metod se stav pacientů zlepšil. Snížila se bolestivost v oblasti paty a jizvy, zlepšila se hybnost hlezenního kloubu, svalová síla m. triceps surae a změnily se hodnoty antropometrického měření. Méně terapie ovlivnila stereotyp chůze. Práce může posloužit k edukaci studentů a fyzioterapeutů, ale i pacientů, popř. i široké laické veřejnosti.
Physiotherapeutic Techniques for Patients with Achilles Tendon Rupture with Possibility of Using Balance Aids
Keywords: Achillova šlacha; ruptura; fyzioterapie; úraz; balanční pomůcky; Achilles tendon; rupture; physiotherapy; injury; balance aids