Dítě s odkladem školní docházky - Vodáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
VODÁKOVÁ, Martina. Dítě s odkladem školní docházky. České Budějovice: Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, 2010. 61 s. Bakalářská práce. Bakalářská práce"Dítě s odkladem školní docházky" pojednává o problematice odkladů školní docházky dětí předškolního věku. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část je dále členěna do pěti kapitol, ve kterých je definováno předškolní období a vývoj dítěte v oblastech somatického, motorického a kognitivního vývoje. Taktéž je tato část zaměřena na vývoj kresby, řeči a emočního prožívání dítěte předškolního věku, včetně jeho socializace. Současně jsou zde definovány pojmy školní zralost, školní připravenost a školní nezralost. Teoretickou část uzavírá kapitola týkající se odkladu školní docházky dítěte předškolního věku. Praktická část vychází z výsledků získaných prostřednictvím testu prediktivní baterie čtení, dotazníkového šetření a vlastního diagnostického šetření. Dále analýzou statistických dat v rámci Moravských Budějovic je vyhodnocen nejčastější měsíc narození dětí s odkladem školní docházky, počet odkladů a poměr chlapců a dívek s odkladem za posledních šest let. Tyto výsledky jsou porovnány s odklady školní docházky v kraji Vysočina a v České republice.
Child with school attendance delay
Keywords: Předškolní období; školní zralost; školní připravenost; školní nezralost; odklad školní docházky.; Preschool time; school maturity; preparedness for school; school immaturity; school attendance delay