Ošetřovatelská péče o pacienty s pankreatitidou - Jabůrková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá ošetřovatelskou péčí, kde významnou část tvoří edukace o pacienty s pankreatitidou a řeší problém opakovaně hospitalizovaných pacientů. Jsou pacienti dostatečně informováni o změně životního stylu? Sestry mají dostatečné vědomosti v oblasti ošetřovatelské péče o pacienty s pankreatitidou a správně edukují pacienty o dietním režimu. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že i když pacienti mají dostatek informací o dietě, bohužel ne každý pacient si dostatečně uvědomuje závažnost svého onemocnění a dodržuje dietu. Záleží na přístupu pacienta k nemoci a na jeho vůli.
Nurses care of patients with the pankreatitis
Keywords: dietní režim; edukace; ošetřovatelská péče; pacient; pankreatitida; sestra; diet regimen; education; nursing care; patient; pancreatitis; nurse