Možnosti venkovní výuky environmentální výchovy v městské školce MŠ Čéčova - Žižková, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá výukou environmentální výchovy předškolních dětí ve věku od 3 do 6 let ve venkovním prostředí. Teoretická část je zaměřena na popis základních principů, obsahů a prostředků pro výuku environmentální výchovy v mateřské škole jako průřezového tématu vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Zdůrazněny jsou venkovní formy výuky, při kterých dochází k praktickému seznamování se světem kolem nás a vzbuzení potřeby pečovat o přírodu a život v ní, protože tvoří nepostradatelné součásti životního prostředí člověka. Neméně důležitá je i kapitola o bezpečnosti při tomto způsobu vyučování. Praktická část je zaměřena na přípravu a popis konkrétních možností venkovní výuky environmentální výchovy v rušných částech města České Budějovice v okolí MŠ Čéčova a jejich využití v souladu se školním vzdělávacím programem této vybrané školy.
Description of particular options of outdoor environmental education in the busy parts of České Budějovice near MŠ Čéčova
Keywords: Environmentální výchova; venkovní výuka; pozitivní vztah k přírodě; děti předškolního věku; Environmental education; outdoor education; positive attitude towards nature; preschool children