Vliv vztahu matky a dcery na budoucí partnerský život - Turková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Předložená práce se zabývá tématikou vztahu mezi matkou a dcerou a jeho vlivem na budoucí partnerský život. Práce je rozdělena na část teoretickou, která zahrnuje několik tématických celků ? vymezení a vývoj vztahu matky a dítěte, systemický pohled na rodinu, patologie v diádě matka a dítě a dopady na partnerské vztahy a návrhy řešení problematického vztahu s matkou a s partnerem. Ve výzkumné části je rozpracována kazuistická studie jedné rodiny, která je zaměřena na ženskou linii a zahrnuje pět generací. Vypovídalo pět žen a o dalších dvou bylo vypovídáno. Cílem výzkumu bylo pochopit hloubku konkrétního vztahu mezi matkou a dcerou a jeho vlivem na budoucí partnerské vztahy z hlediska jejich osobního příběhu. Rozhovory byly vyhodnoceny podle techniky Adult Attachment Interview (AAI) dle Mary Mainové a dalších komponent.
Mather and doughter's influence on the future partners relationship
Keywords: vztah matka-dítě; patologický vztah; partnerský vztah; teorie attachmentu; relationship mother-child; pathological relation; partnership; attachment theory.