Environmentální bezpečnost a povodně - Brehovská, Lenka; Kavan, Štěpán; Kavan, Štěpán (Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2017)
V posledních letech se lidé setkávají s celou řadou událostí naturogenního i antropogenního charakteru, které mají dopad nejen na lidské životy, zdraví a majetek, ale i na životní prostředí. Události zasahující do ekosystému řadíme mezi události ovlivňující environmentální bezpečnost. Mimořádné události ovlivňující zásadním způsobem současnou společnost jsou povodně, které za posledních 14 let na území České republiky způsobily škody přesahující 170 miliard korun. Bylo zdevastovno a poškozeno tisíce obydlí, budov a hospodářských objektů včetně několika tisíc hektarů zemědělských pozemků, statisíce osob bylo potřeba evakuovat a o život přišlo několik desítek lidí. Jak environmentální bezpečnost nabývá na významu, bude nutné postupně zkoumat dopady různých událostí na životní prostředí a minimalizovat jejich dopady v rámci ochrany životního prostředí. Zpracovávaný článek si klade za cíl vyhodnotit environmentální dopady způsobených povodněmi v postižených oblastech na území jižních Čech mezi lety 2002 až 2015.
Envinomental safety and floods
Keywords: environmentální; bezpečnost; povodně; environment, safety, floods, impacts