Primární prevence sociálně patologických jevů u dětí v předškolním věku - Semerádová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se věnuje problematice primární prevence sociálně patologických jevů v souvislosti s rozvojem osobnosti dítěte předškolního věku. V teoretické části se zabývá vymezením pojmu primární prevence sociálně patologických jevů a přibližuje význam vhodných činností a výchovných postupů u předškoláků, jak v mateřské škole, tak i v rodině. V praktické části jsou pak zkoumány postoje rodičů dětí do šesti let věku k primární prevenci sociálně patologických jevů a rizikové faktory, které v současnosti charakterizují rodinné zázemí předškoláka.
Primary prevention of social-pathological phenomena in preschool children
Keywords: primární prevence; předškolní vzdělávání; rodina; socializace; sociální deviace; sociální učení; sociální patologie; sociálně patologické jevy; výchova; primary prevention; preschool education; family; socialization; social deviations; social learning; social pathology; social-pathological phenomena; upbringing