Ekonomické zhodnocení výživy telat do odstavu - Nejdrová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá výživou telat do odstavu a později celkovém ekonomickém zhodnocení jak výživy, tak odchovu. Výživa telat je z hlediska budoucího užitku velice důležitá pro zdravotní stav telete a jeho následnou užitkovou schopnost v chovu skotu. Výživa každého živého jedince pro nás znamená určité investice. V tomto případě je důležité investici správně zhodnotit. Pro správnou výživu by nemělo docházet k nedostatku zdrojů. V bakalářské práci jsou uvedeny informace o jednotlivých výživových období telat a to mlezivové, mléčné a rostlinné Jsou zde popsány doporučené parametry, které se musí dodržet při výživě a technologii krmení. V práci je zpracována také technologie odchovu a přehled závažných onemocnění telat. Následně je zde popsáno ekonomické zhodnocení chovu telat. V bakalářské práce je zhodnocena ekonomická stránka odchovu telat. Charakterizoval se daný podnik a zhodnotil se odchov telat do odstavu z ekonomického hlediska. V závěrečné kapitole je poukázáno na několik možností řešení zkvalitnění výživy telat.
Economic evaluation of calf nutrition until weaning
Keywords: telata; ekonomické zhodnocení; onemocnění telat; ustájení; výživa; calves; economic evaluation; calf diseases; housing; nutrition