Josef Krejsa - Život a dílo - Exner, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Josef Krejsa (14. 3. 1896 24. 4. 1941) a jeho umělecké dílo nebylo zpracováno v odborné studii či studentské práci. Pocházel z jihočeského Husince, centra národní hrdosti utvářené v předobrazu odporu proti útlaku. Má práce se nejprve věnuje písemným pramenům, kterými jsou katalogy výstav z 30. a 70. let 20. století. Následuje kapitola shrnující životní příběh. Třetí část představuje popis uměleckého díla, které bylo v roce 1975 zařazeno na "levou stranu barikády". Na závěr je představen reprezentativní vzorek umělecké tvorby, který uzavírá okruh, který jsem si pro svou práci zvolil: 1)Kritika písemných pramenů. 2)Životopis. 3)Umělecká tvorba. 4)Reprezentativní vzorek. Cílem je představení osobnosti a díla Josefa Krejsy s nadhledem takřka sta let.
Josef Krejsa - Life and Work
Keywords: Josef Krejsa; 20. a 30. léta 20. století; krajinomalba; sociální umění; avantgarda.; Josef Krejsa; 20s and 30s of 20th century; landscape art; social art; avantgard.