Vybrané problémy ochrany spotřebitele - Pacalová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou elektronických obchodů. Teoretická část této práce je zaměřena na základní aspekty ochrany spotřebitele, spotřebitelské organizace a instituce poskytující rady a informace či práva a povinnosti spotřebitelů a prodávajících. Teoretická část dále popisuje historii a současnou situaci elektronických obchodů, jejich výhody a nevýhody, obcházení zákona při nákupu přes internet a jejich konkrétně řešené případy. Diplomová práce také stručně informuje o marketingovém výzkumu, jenž je základem pro praktickou část. V praktické části bylo využito dotazníkového šetření, které zkoumalo problematiku elektronických obchodů, zkušenosti respondentů s nákupem přes internet a znalost práv spotřebitelů. Cílem práce bylo shrnout informace zjištěné ve výzkumu, které byly doplněny o navržená opatření ke snížení negativních dopadů.
Selected Issues of Consumer Protection
Keywords: ochrana spotřebitele; spotřebitel; prodávající; instituce; elektronické obchody; obcházení zákona; marketingový výzkum; consumer protection; consumer; sellers; consumer protection institutions; e-commerce; circumvention of the law; quantitative research