Reakce imunitního systému na spirochéty Lymské boreliózy v závislosti na jejich patogenním potenciálu - Šmídová, Hana (Jihočeská univerzita, 2020)
Infekční onemocnění, známé jako Lymská borelióza, je způsobeno bakterií Borrelia, která je na člověka přenášena klíšťaty. Bakalářská práce se zabývá srovnáním patogenního potenciálu tří druhů bakterií z komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato, které jsou charakteristické svou antigenní výbavou. Rozdíly mezi těmito druhy mají za následek odlišné reakce imunitního systému hostitele a také mají vliv na tkáňovou specifitu, tzn. určují oblast v těle, kde daná bakterie persistuje a způsobuje symptomy infekční onemocnění typické pro svůj druh.
Response of the immune system to Lyme borreliosis spirochetes depending on their pathogenic potential
Keywords: Lymská borelióza; Borrelia burgdorferi; patogenita; antigeny; imunitní systém; tkáňová specifita; Lyme borreliosis; Borrelia burgdorferi; pathogenicity; antigens; immune system; tissue specifity