Genetické markery asociované s technologickou a výživnou hodnotou kravského mléka - Pavelcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce pojednává o technologicky a výživově zajímavých genetických markerech, genech ovlivňujících mléčnou užitkovost a kvantitativní parametry mléka. Nejvýznamnější genetické markery zahrnují geny asociované s množstvím a kvalitou mléčných proteinů a mléčného tuku. Genetické markery mohou pomoci ve šlechtitelských programech pro zpřesnění selekce žádoucích zvířat.
Genetic markers associated with technological and nutritional values of cow's milk
Keywords: skot; mléko; složení mléka; polymorfizmus; kasein; marker; cattle; milk; composition of milk; polymorphism; casein; marker