Ošetřovatelská péče o pacienta s lymfomem. - Muráňová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem předložené práce bylo zmapovat specifické potřeby pacienta s lymfomem a dále zjistit požadavky na ošetřovatelskou péči. V návaznosti na tyto cíle byly stanoveny čtyři výzkumné otázky, které zní: "Jaké jsou specifické tělesné potřeby pacienta s lymfomem?"; "Jaké jsou specifické psycho-sociální potřeby pacienta s lymfomem?"; "Jaké ošetřovatelské problémy se vyskytují u pacienta s lymfomem?"; "Co považuje pacient s lymfomem v rámci ošetřovatelské péče za prioritní?". Empirická část bakalářské práce byla zpracována prostřednictvím kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno technikou hloubkového rozhovoru. Rozhovor byl rozdělen na čtyři okruhy, které se dále dělily na dílčí části odkazující informanty na konkrétní otázky. První okruh představoval zjištění identifikačních údajů o informantech. Druhý okruh se zaměřoval na specifické tělesné a psycho-sociální potřeby pacienta s lymfomem. Ve třetím okruhu byly zmíněny ošetřovatelské problémy pacienta s lymfomem. Poslední čtvrtá část se zabývala požadavky pacienta na ošetřovatelskou péči. Získané výsledky byly zpracovány formou otevřeného kódování "tužka-papír". Výzkumný soubor tvořilo 5 pacientů, kteří v průběhu svého života onemocněli lymfomem. Výsledky výzkumného šetření jsou prezentovány v podobě kategorií, které jsou dle vhodnosti členěny do dalších podkategorií. Konkrétními kategoriemi jsou: průběh onemocnění, ovlivnění tělesných potřeb nemocí, ovlivnění psycho-sociálních potřeb nemocí a priority v ošetřovatelské péči. Výsledky práce poskytují celkový pohled na problematiku lymfomu z perspektivy samotného pacienta. Výsledky práce mohou sloužit jako výukový materiál pro studenty zdravotnických oborů nebo je mohou využít sestry v souvislosti s poskytováním péče pacientům s lymfomem.
Nursing care for patient suffering from lymphoma.
Keywords: Lymfom; pacient; sestra; ošetřovatelská péče; potřeby; holistický přístup; Lymphoma; patient; nurse; nursing care; needs; holistic approach