Variabilita příjmů obcí v ČR a její příčiny - Zemanová, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce byla vypracována na téma "Variabilita příjmů obcí v ČR a její příčiny". Cílem práce bylo analyzovat daňové příjmy obcí vybraného regionu, zjistit rozdíly v těchto příjmech a určit jejich příčiny. Úvodní část se zabývá okrajově teorií fiskálního federalismu, decentralizace a funkcemi veřejných financí. V hlavní části je zpracována teorie týkající se územní samosprávy obcí, jejího finančního systému, pozice daňových příjmů a ukazatelů, které mají za následek variabilitu těchto příjmů.
The Variability of municipal revenues in Czech republic and causes
Variabilita příjmů obcí v ČR a její příčiny
Keywords: fiskální federalismus; fiskální decentralizace; rozpočtové určení daní; daňové příjmy; fiscal federalism; fiscal decentralization; tax revenues; tax revenue assignment