Příjmy zaměstnanců z hlediska daně z příjmů fyzických osob - Jechová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2007)
Prvotním cílem mé bakalářské práce bylo analyzovat poskytované zaměstnanecké výhody a s tím související daňové zatížení mezd ve vybrané společnosti, dalším krokem je analýza některých finančních produktů vhodných pro aplikaci zaměstnaneckých výhod dostupných na českém trhu, současně posoudit vhodnost zvolených zaměstnaneckých výhod ve společnosti z hlediska stabilizačního a motivačního efektu, dále zjistit, zda s ohledem na úzké daňové souvislosti nepřináší některé zvolené formy benefitů neúměrnou daňovou zátěž pro zaměstnance i zaměstnavatele. Zaměstnanecké výhody poskytuje zaměstnavatel především ze sociálního fondu. Zda jsou zaměstnanecké výhody pro zaměstnavatele a zaměstnance zajímavé závisí na posouzení třech základních požadavků: osvobození zaměstnaneckých výhod od daně z příjmu FO, zahrnutí zaměstnaneckých výhod do daňově uznatelných nákladů, vyjmutí zaměstnaneckých výhod z vyměřovacího základu na pojistné. Podle míry splnění těchto možných požadavků lze jednotlivé benefity rozdělit do třech skupin : daňově optimální - řešení spočívá v nalezení takových benefitů, které jsou osvobozeny od daně z příjmů FO, nevstupují do vyměřovacích základů pro pojistné a jsou pro zaměstnavatele daňově uznatelnými náklady, daňově přijatelné benefity jsou ty, které splňují v souladu se současnou legislativou alespoň jeden výše uvedený požadavek, daňově nevýhodné - v této skupině dochází ke střetu všech nevýhod, přesto se i tyto benefity běžně poskytují a v konečném důsledku jsou motivující. K nejobvyklejším formám zaměstnaneckých výhod patří stravování za zvýhodněnou cenu, poskytování nadstandardní délky dovolené a penzijní připojištění. Narůstá zájem o benefity se zaměřením na zdraví, zdravý životní styl, volný čas a rodinnou péči.
Employment Income Taxation
Keywords: zaměstnanecké výhody; sociální fond; daňové zatížení mezd; daňově optimální; vyměřovací základ; daňová zátěž; penzijní pojištění.; fringe benefits; social fund; tax burden on salaries; optimum benefits in terms of tax implications; assessment basis; tax burden; supplementary pension insurance