Alkoholismus v rodině - Podgorská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Smyslem práce je nahlédnutí do života dospělých dětí alkoholiků. Cílem práce je porovnat vztahy mezi výchovným prostředím, genetickou predispozicí dětí alkoholiků a jejich vlastní volbou a postojem k alkoholu. Zjistit, zda děti alkoholiků žijí jiný život, než jim byl předán v dětství. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části se zaměřuji na informace ohledně alkoholu, závislosti a rodiny. Tyto informace jsou podkladem pro část praktickou. Praktická část je věnována výzkumu ohledně dospělých dětí alkoholiků. Metodou polostrukturovaných rozhovorů se snažím dosáhnout hlavního cíle práce. V závěru posoudím, zda jsem cíl bakalářské práce splnila.
Alcoholism in the family
Keywords: alkohol; závislost na alkoholu; geny; děti; rodina; dospělé děti alkoholiků; vývoj jedince; léčba; výchovné prostředí; alcohol; alcohol addiction; genes; children; family; adult children of alcoholics; individual development; treatment; educational environment