Optimalizace zásobování - Pavlásková, Terezie (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá optimalizací řízení zásob za pomoci metod operačního výzkumu. Cílem je vhodně vybrat a aplikovat metodu řízení zásob v reálném podniku. Aby byl poskytnut širší pohled na tuto problematiku, tak práce začíná stručným představením logistiky. Dále jsou popsány a klasifikovány zásoby spolu s náklady, které se k nim vážou. Následuje charakteristika a členění poptávky a představení možností řízení zásob v podniku. Na stručný popis matematického modelování pak navazují samotné vybrané metody řízení zásob, které jsou blíže specifikovány. V druhé polovině práce je představena stavební společnost, ve které byla provedena ABC analýza zásob s přihlédnutím k hodnotám obrátkovosti. Na jejím základě byly vybrány zásoby k optimalizaci. Jejich evidovaná historická spotřeba byla analyzována a případně upravována takovým způsobem, aby bylo možné aplikovat metody řízení zásob. Vzhledem k možnostem sledování stavu zásob a charakteru poptávky po vybraných zásobách bylo rozhodnuto o aplikaci P-systému řízení zásob. Navrhované řešení zásobování bylo následně porovnáno s aktuálně zavedeným systémem, a to na základě z nich plynoucích nákladů. Závěr diplomové práce obsahuje zhodnocení navrhované optimalizace a další doporučení, která by měla firma aplikovat.
Optimization of Supply
Keywords: zásoby; řízení zásob; optimalizační metody; modely zásob; ABC analýza; inventory; inventory management; optimization methods; models of inventory; ABC analysis