Analysis of humour in the TV series Friends - Literová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou humoru a jeho místa v lingvistice. Představuje základní teorie humoru a jeho vybrané klasifikace. Dále se zaměřuje na pragmatiku, zejména na Griceův kooperační princip a jak jeho porušením vzniká humor. Následně popisuje fenomén slovních hříček. Tyto teoretické předpoklady jsou pak využity k vytvoření klasifikace humoru určené pro kvalitativní analýzu humorných situací z amerického sitcomu Přátelé. Na kvalitativní analýzu navazuje analýza kvantitativní.
Analysis of humour in the TV series Friends
Keywords: Lingvistická analýza; Humor; Kooperační princip; Slovní hříčky; Přátelé; Sitcom; Linguistic analysis; Humour; Cooperative Principle; Wordplay; Friends; Sitcom