Problematika záznamu zvuku se zaměřením na vzdělávání - Ditrich, Vít (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá záznamem zvuku, zejména hudebních nástrojů. Nejprve jsou objasněny fyzikální vlastnosti zvuku, základní pojmy a úvod do akustiky. Následuje kapitola o zdrojích zvuku a o tom, jak zvuk vzniká a na jakém principu fungují hudební nástroje. Dále se zaměříme na nejčastější typy mikrofonů, na jejich správné a vhodné použití. Po nutném teoretickém základu se zaměříme na jednotlivé hudební nástroje a na to, jak který nejlépe zaznamenat, aby byl zvuk co nejvěrnější. Ke konci práce si objasníme zpracování zvuku, jak probíhá proces nahrávání a na jednoduché úpravy, které můžeme provádět v hudebních editorech. Nakonec se podíváme, jaké máme možnosti uložení nahrávky, a na to jaké zvukové formáty se v hudebním světě používají.
Sound recording with a focus on education
Keywords: zvuk; záznam; nahrávací technika; akustika hudebních nástrojů; hudební; nástroje; mikrofony; akustika; sound; recording; recording techniques; acoustics of musical instruments; musical instruments; microphones; acoustics