Ostrovy v bouři. Českoslovenští legionáři a všednost let válečných 1918-1920 - Vácha, Dalibor (Jihočeská univerzita, 2006)
Předkládaná práce se dotýká problematiky všednodennosti československých legionářů v Rusku v letech 1918-1920 a jejich návratu do vlasti. Jednotlivé kapitoly mluví o stravování, hygieně, volném čase, vztahu k Rusku, ke smrti atp. Práce se dělí na dvě části po pěti kapitolách. Hlavními prameny byly legionářské deníky, paměti a romány. V příloze nalezneme soupis pramenů a literatury, stručný chronologický přehled, slovníček legionářského slangu a další. Práci doplňuje také krátká obrazová příloha.
Islands in storm. Czechoslovakian Legionaries and everyday-life during war years 1918-1920