Jazyk diskusních příspěvků DVTV (Drtinová a Veselovský TV) - Becková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se soustředí na lingvistickou analýzu jazyka diskusních příspěvků publicistického videokanálu DVTV (Drtinová a Veselovský TV). Práce si dále všímá také způsobu vedení dialogu mezi moderátorem a hostem ve vybraných rozhovorech. Teoretická část shrnuje základní znaky funkčního stylu prostěsdělovacího a publicistického se zřetelem k mluvené publicistice. Následuje kapitola pojednávající o vzniku a fungování DVTV. Tato část práce je poté zakončena charakteristikou interview a jeho pojetí v rámci DVTV. Stěžejní praktická část se jednak věnuje způsobu vedení dialogu mezi moderátorem a hostem, a jednak samotné analýze diskusních příspěvků, a to z pohledu všech jazykových rovin - foneticko-fonologické, morfologické, syntaktické a lexikální. Cílem je zde prokázat promítání tzv. mluvenostních prvků do oblasti psané komunikace.
The language of discussion contributions DVTV (Drtinová a Veselovský TV)
Keywords: funkční styl prostěsdělovací; funkční styl publicistický; DVTV; interview; vedení dialogu; lingvistická analýza; diskusní příspěvek; foneticko-fonologická rovina; morfologická rovina; syntaktická rovina; lexikální rovina; mluvenost; matter-of-fact functional style; journalistic functional style; DTV; interview; conduction dialog; linguistic analysis; discussion contribution; phonetic-phonological level; morfological level; syntactic level; lexical level