Hodnocení výnosu a výnosových prvků vybraných odrůd sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merrill.) v oblasti s méně příznivými podmínkami - Všetečka, Petr (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo zjištění možností pěstování sóji luštinaté v oblastech s méně příznivými podmínkami. Dalším z cílů bylo provedení experimentu listové aplikace pomocného rostlinného přípravku EGT Fulhum, který zvyšuje objem kořenové soustavy. V letech 2016 a 2017 byl v nadmořské výšce 395 m. n. m. založen pokus s velmi ranou odrůdou Amandine, a v roce 2017 se k ní připojil pokus rovněž s velmi ranou odrůdou Abeline. U těchto odrůd sóji byly hodnoceny tyto parametry: Výnos semen, hmotnost tisíce semen, obsah dusíkatých látek, olejnatost semen, délka rostlin, počet lusků na rostlině, počet větví prvního řádu, hmotnost kořenů. Výnos semen byl z hlediska ročníků velice proměnlivý. Ročník 2016 byl výnosově nadprůměrný, kontrolní varianta dosáhla výnosu 2,93 t.h-1 a varianta ošetřená pomocným rostlinným přípravkem 2,78 t.h-1. Jedním ze sledovaných parametrů byl obsah dusíkatých látek, přičemž na základě zjištěných výsledků tohoto ukazatele je patrné mírné snížení u aplikace. V následujícím roce, byly porovnávány dvě odrůdy, Amandine a Abeline. V rámci obou odrůd byla zahrnuta do pokusu kontrolní varianta a varianta ošetřená pomocným rostlinným přípravkem. Tento ročník prokázal vliv včasného zakládání porostů na výnosotvorné parametry. Průběh počasí pak potvrdil náročnost sóji na dobré srážkové poměry. Výnos semene odrůdy Amandine činil u ošetřené varianty 1,07 t.h-1 a neošetřené varianty 0,88 t.h-1. U odrůdy Abeline byl mezi variantami pozorován menší rozdíl ve výnosu semen, u ošetřené varianty byl výnos 0,9 t.h-1, u neošetřené 0,93 t.h-1. Aplikace pomocného rostlinného přípravku v průměru nepotvrdila zlepšení zkoumaných parametrů, jejich aplikaci tedy nelze v obecném měřítku považovat za příliš výhodnou.
Evaluation of seed yield and yield components in selected soya (Glycine max (L.) Merrill.) cultivars in region with less favourable conditions
Keywords: sója; Fulhum; podmínky pěstování; výnos semen; soybean; Fulhum; growing conditions; seed yield