Vliv vegetace na teplotní režim městského prostředí - Sedláček, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce je zaměřena na vliv zeleně na teplotu povrchů v městském prostředí. Za účelem zhodnocení tohoto vlivu byla provedena řada měření termální kamerou v intravilánu Českých Budějovic. Bylo zjištěno, že zeleň nejenže snižuje teplotní extrémy, ale ovlivňuje i teplotu okolního povrchu v řádech jednotek metrů. Nižší povrchové teploty v letních dnech byly prokázány nejen u vzrostlých stromů, ale i u méně obvyklých struktur, jako jsou např. okrasné rostliny či zelená střecha a stěna. Na základě těchto zjištění byla přednesena praktická doporučení pro správce zeleně za účelem navýšení účinnosti zelených struktur a snížení vlivu městského tepelného ostrova.
Influence of vegetation on thermal conditions of urban environment
Keywords: vegetace; teplota; městský tepelný ostrov; městská zeleň; zelená střecha; zelená stěna; termokamera; vegetation; temperature; Urban Heat Island; urban greenery; green roof; green wall; thermal camera