Malovaný lidový dekor na keramice - Michnová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem mé diplomové práce je zmapování vývoje malovaného lidového dekoru na keramice od příchodu novokřtěnců na naše území. Vývoj dekoru je mapován na vybraných moravských dílnách. Dalším úkolem je zjistit, zda i dnes existují dílny, v kterých se keramika vyrábí a následně maluje tradičním způsobem. Další část se věnuje vybraným českým dílnám, které se malovanou keramikou zabývají. Tyto skutečnosti jsou fotograficky zdokumentovány a následně zpracovány do podoby prezentace. Součástí práce je také vyhledání literatury, týkající se daného tématu.
Painted folk decor on ceramics
Keywords: Habáni; novokřtěnci; fajáns; keramika; majolika; dekor; glazura; pec; hrnčina; Tupesy; ceramics; decor; tupesy; Anabaptism