The Reception of Harriet Jacobs' Incidents in the Life of a Slave Girl - Houšková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je zaměřit se na problematiku recepce díla Incidents in the Life of a Slave Girl od afroamerické autorky Harriet Jacobs. Ačkoli je tato autobiografie, poprvé vydaná počátkem roku 1861, dnes známá jako jedno z nejpřednějších děl tzv. slave narratives, vyprávění otroků, jeho autenticita a autorství byly zpochybňovány po mnoho dekád, a teprve koncem 20. století byla kniha opět uznána jako hodnotné a pravdivé osobní svědectví toho, co pro afroamerické ženy znamenalo otroctví ve Spojených státech před občanskou válkou. Tato práce se tedy soustředí jak na recepci dobovou, s přihlédnutím především k historickým okolnostem abolicionismu a začátku občanské války, tak i na recepci současnou, zejména na kritické ohlasy 20. století a následnou kanonizaci díla. Klíčovým faktorem této analýzy bude mnohonásobná diskriminace, jež ovlivňovala život i práci Harriet Jacobs jakožto sexuálně zneužívané ženy afroamerického původu.
The Reception of Harriet Jacobs' Incidents in the Life of a Slave Girl
Keywords: abolicionismus; otroctví; autobiografie; vyprávění otroků; intersekcionalita; gender; abolitionism; slavery; autobiography; slave narratives; intersectionality; gender