Porovnání precizní a konvenční technologie setí u strojů Horsch Pronto 6DC a John Deere 740A - Beneš, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu porovnání precizní a konvenční technologie setí u strojů Horsch Pronto 6 DC a John Deere 740 A. Oba secí stroje jsou v agregaci s traktory značky John Deere o stejném výkonu. Hlavním rozdílem je navádění souprav na pozemku. Jde o použití přijímače StarFire 3000 oproti ručnímu navádění stroje obsluhou, která se orientuje dle rýhy na pozemku. V praktické části jsou porovnány secí stroje za provozu v polních pokusech. Jsou zde provedeny měření, která zahrnují plošnou výkonnost secích strojů, množství osiva, spotřebu pohonných hmot a čas strávený celkovou prací. Z těchto dat vyplývá, která z technologií je ekonomicky výhodnější a kolik financí daná technologie přináší do budoucna.
Comparison of precision and conventional sowing technology for machines Horsch Pronto 6DC a John Deere 740A
Keywords: secí stroje; GPS; Horsch Pronto 6 DC; John Deere 740 A; seed drills; GPS; Horsch Pronto 6 DC; John Deere 740 A