NÁVRH SYSTÉMU INFORMACÍ PRO CHOVATELE TEPLOKREVNÝCH KONÍ - Havlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
chovatelskými organizacemi u teplokrevných plemen koní v České republice využívaných pro sportovní účely a zároveň podobný přehled o rozsahu a kvalitě informací poskytovaných chovatelské veřejnosti v okolních evropských státech a zpracovat návrh systému, který by chovatelům teplokrevných sportovních koní poskytl potřebné informace pro efektivní šlechtitelskou práci. V České republice je uplatňován systém shromažďování informací o populaci koní. Je však nutné jejich vyhodnocování a zveřejňování ve formě srozumitelné pro chovatele. Jako podklad pro vypracování tabulkových přehledů o počtu chovaných teplokrevných koní v České republice byly použity údaje, uvedené na webových stránkách Ústřední evidence koní a údaje z ročenek a webových stránek jednotlivých chovatelských svazů. Údaje byly zjišťovány za období 2006 - 2013. V práci jsou zpracovány údaje o počtech a stavech chovných koní českého teplokrevníka, slovenského teplokrevníka, moravského teplokrevníka, koní Kinských a českého trakéna. Je uveden návrh systému uspořádání a způsob zveřejňování informací pro chovatele teplokrevných koní a frekvence zveřejňování výsledků je doporučována v intervalu jednoho roku. Jako modelový hřebec byl vybrán holandský teplokrevník Great Pleasure a bylo vytvořeno informační portfolio tohoto hřebce. Systém zveřejňovaných informací zahrnuje identifikaci koně, informace o původu, hodnocení exteriéru, výsledcích vlastní výkonnosti, porovnání znaků a vlastností potomstva s průměrem populace a odhad plemenné hodnoty pro exteriér a výkonnost. Významným bodem je zveřejnění výsledku počtu narozených a hodnocených potomků. Navržený systém by měl umožnit zlepšení současného šlechtění a poskytnout chovatelům objektivní informace pro jejich chovatelská rozhodnutí.
A PROPOSAL OF THE SYSTEM OF INFORMATION FOR BREEDERS OF WARM-BLOOD HORSES
Keywords: šlechtění; plemenná hodnota; teplokrevný kůň; plemenný hřebec; potomstvo; breeding; breeding values; warm-blood horse; stallion; offspring