Vládní investice a ekonomický růst - Rendlová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu vládních investic na ekonomický růst a produktivitu podnikového sektoru. Nejdříve je zkoumán vývoj těchto kategorií v období 1995 až 2018 v zemích Evropské unie. Na vládní investice je nahlédnuto jako na tokovou veličinu v podobě tvorby hrubého fixního kapitálu vládních institucí, a také jako na stavovou veličinu - celková fixní aktiva vládních institucí, resp. zásoby veřejného kapitálu. Ekonomický růst je zkoumán pomocí tempa růstu reálného hrubého domácího produktu. Produktivita podnikového sektoru je analyzována ve čtyřech skupinách odvětví jako reálná hrubá přidaná hodnota na zaměstnance. Empirický odhad vlivu vládních investic na ekonomický růst a produktivitu podnikového sektoru je proveden pomocí panelové regresní analýzy se zahrnutím průřezových a časových fixních efektů na vzorku 28 zemí Evropské unie v období 1995 až 2018. Jsou tedy sestaveny dva základní samostatné regresní modely - první pro odhad vlivu vládních investic na ekonomický růst, který vychází ze základní makroekonomické rovnice hrubého domácího produktu zjišťovaného výdajovou metodou. Tento model se snaží o vysvětlení dopadu vládních investic z poptávkové strany ekonomiky a krátkodobého hlediska. Druhý model odhaduje vliv vládních investic na produktivitu podnikového sektoru v rámci tří skupin odvětví a má základ v upravené produkční funkci. Analýza se tak přesouvá k nabídkové straně ekonomiky a dlouhodobému hledisku. Statistická významnost vládních investic se prokázala u prvního regresního modelu a u druhého regresního modelu ve skupinách odvětví Průmysl včetně energetiky, ovšem se záporným znaménkem, a Služby.
Government Investment and Economic Growth
Keywords: vládní investice; zásoby veřejného kapitálu; ekonomický růst; produktivita podnikového sektoru; vývoj vládních investic; empirická analýza; panelová regresní analýza; government investments; public capital stock; economic growth; private sector productivity; development of government investment; empirical analysis; panel regression analysis