Tvořivé pojetí výuky vzdělávacího celku Příprava pokrmů na 1. stupni ZŠ - Šimečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem "Tvořivé pojetí přípravy pokrmů na 1. stupni ZŠ". V teoretické části se zabývám třemi hlavními oblastmi. První oblast je věnována aktivizačním metodám na 1. stupni ZŠ. Druhá oblast popisuje tematický okruh Příprava pokrmů podle Rámcově vzdělávací program pro základní vzdělávání. Třetí a závěrečná oblast se zabývá teorií tvořivosti v technické výchově na 1. stupni ZŠ. Praktická část obsahuje šest námětů, které se zaměřují na přípravu pokrmů, exkurze spojené s přípravou pokrmů a základy etikety. Vytvořené náměty jsou určeny pro žáky od první do čtvrté třídy základních škol. Obsahem praktické části jsou detailně popsané přípravy pokrmů, exkurze spojené s potravinářstvím a hodnotící pracovní listy.
Creative Teaching Concepts of the Education of the Whole Preparation of the Dishes in Primary School Education
Keywords: aktivizační metody; člověk a svět práce; exkurze; příprava pokrmů; tvořivost; activation methods; creativity; excursions; man and the world of work; preparation of meals