Přínosy zážitkového vzdělávání pro osobnostní rozvoj jednotlivce - Hortová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce Přínosy zážitkového vzdělávání pro osobnostní rozvoj jednotlivce se zabývá významem zážitkových kurzů a aktivit ve vzdělávání pro osobnostní růst dospělých. Práce je zaměřena na popis okolností, které doprovázejí současné oblasti zážitkového vzdělávání, s důrazem na působení a pedagogický přínos jednotlivce. V práci jsou dále zmíněny principy a metody zážitkového vzdělávání. Vlastním cílem výzkumné práce je definování oblastí osobnostního rozvoje, pro které může zážitková pedagogika připravit vhodné tréninkové prostředí. Výzkumná část práce tak přinese přehled nejdůležitějších oblastí osobnostního rozvoje, které si jednotlivci po absolvování zážitkového programu osvojili.
The Benefits of Experiential Pedagogy for Personal Individual Development
Keywords: osobnost; vývoj osobnosti; osobnostní rozvoj; výchova zážitkem; zážitková pedagogika; prožitek; zážitek; zkušenost; hra; reflexe; dramaturgie; personality; personality development; personality developing; education by experience; experiential pedagogy; experiences; deep experiences; game; reflexion; dramaturgy