Vývoj kresby a specifika výtvarného projevu u romských dětí - Nouzová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce sleduje rysy výtvarného zobrazování romských dětí na přechodu mezi přípravnou třídou a základní školou. V teoretické části se bakalářská práce zabývá charakteristikou romského etnika a jejich vzděláváním, doplněné o specifika výtvarného zobrazení romských dětí, dětskou kresbu, a jejím vývojem. Výzkumná část má podobu longitudinální studie, v níž jsou opakovaně, u týchž dětí, sledovány kresby lidské postavy, a to od přípravné třídy až do počátku 1. třídy. Cílem práce je sledovat a následně posoudit kresby lidské postavy, jejich proměnu a vývoj v jednotlivých aspektech kresby. Dalším cílem práce je zjistit a popsat případné společné rysy kreseb dětí romského etnika.
Development of drawing and specific art expression of the Roma children
Keywords: Romské etnikum; vzdělávání Romů; přípravné třídy; kresba; vývoj kresby; Roma ethnicity; education of Roma ethnicity; preparatory classes drawing; development of drawing