Vztah mezi percipovanou rodinnou atmosférou a emocionální rovnováhou adolescentů - Kráčmarová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce s názvem "Vztah mezi percipovanou rodinnou atmosférou a emocionální rovnováhou adolescentů" se zabývá tématem adolescence zejména v souvislosti s vnímanou rodinnou atmosférou a adolescentovou emocionální rovnováhou. Cílem práce je popsat, jak vnímaná rodinná atmosféra a dění v rodině ovlivňuje adolescentovu emoční stránku. K naplnění cíle práce jsem postupovala zejména objasněním specifik adolescentního období, důležitostí vztahů, rodinné atmosféry a citové vazby. V úvodní kapitole se věnuji vymezení pojmu a charakteristikou daného vývojového období. Součástí práce je dále kapitola zabývající se vztahy v rodině, s vrstevníky a prvně romantické a partnerské vztahy. Stěžejní částí práce je kapitola zaměřující se na rodinnou atmosféru. Poslední kapitolou je citová vazba a její vývoj a proměny v období adolescence.
The relationship between perceived family atmosphere and emotional stability of adolescents
Keywords: adolescence; rodinná atmosféra; emocionální rovnováha adolescenta; percepce adolescenta; sebepojetí; vztahy s rodiči; vztahy s vrstevníky; prvně romantické vztahy; citová vazba; osamostatňování; adolescence; family atmosphere; emotional stability; perceptions of adolescent; identity; relationships with parents; relationships with peers; first romantic relationships; emotional attachment; independent of adolescents