Aktivismus sociálních pracovníků - Rundová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá aktivismem sociálních pracovníků z pohledu potřeb dnešní společnosti. Zaměřuje se na aktivistickou funkci profese sociální práce. Věnuje se vymezení základních pojmů, jako je charakteristika sociální práce, její poslání, sociální problém, malá paradigmata sociální práce, aktuální společnost, pojetí sociální práce dle Musila a Banksové. Dále se věnuje etickým otázkám směřovaným k sociální práci, aktivismu. Část této práce je věnována sociálnímu pracovníkovi, požadavkům, které jsou na něho kladeny, jeho osobnosti, vzdělávání a celoživotnímu vzdělávání. Tato práce je doplněna výzkumným šetřením. Cílem práce je zjistit, k přijetí jakého typu sociálních pracovníků dle Musila podle akreditačního spisu nejsilněji vede bakalářské studium obor Sociální a charitativní práce na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Dále je cílem práce zjistit, jakou pozici má aktivistické pojetí sociální práce ve vzdělávání v tomto oboru. Je využit kvalitativní výzkum, obsahová analýza akreditačního spisu tohoto studijního oboru. Závěr práce vyústil do zhodnocení zjištěných výsledků v porovnání s potřebami společnosti a posláním oboru sociální práce.
Activism of social workers
Keywords: aktivismus; společnost; sociální práce; sociální pracovník; potřeba; změna; vzdělávání; activism; society; social work; social worker; need; change; education