Dopady nezaměstnanosti na rodinu - Dobrovodská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nezaměstnanosti a jejími dopady na rodinu. Teoretická část popisuje nezaměstnanost jako takovou, vymezuje její druhy a zaměřuje se na vývoj českého státu, trhu práce, nezaměstnanosti a hospodářského vývoje. Dále se věnuje tématu rodina, jejímu vymezení, rozdělení a v neposlední řadě i samotným důsledkům nezaměstnanosti a psychologickému intervenčnímu programu, který je příkladem a motivací, jak důsledky této situace zmírnit. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu zaměřeného na Písecko, který zjišťuje jaké dopady a jak velký vliv má nezaměstnanost na rodinu. Zde se potvrdily stanovené hypotézy a výzkum prokázal, že nejzávažnějším dopadem je zhoršení finanční situace v rodině a druhý nejčastěji zmiňovaný problém byl zhoršení zdravotního stavu po psychické stránce. Při provádění výzkumu se někteří respondenti vyjádřili i mimo dotazník a konstatovali, že jejich situace je opravdu zátěžová a deprimující, ale s pomocí služeb úřadu práce, rodiny a přátel mohou svou situaci prožívat o něco snadněji.
Effects of Unemployment to Family
Keywords: Nezaměstnanost; trh práce; úřad práce; sociální politika; míra nezaměstnanosti; rodina; typologie rodin; funkce rodiny; role v rodině; finance; fyzické zdraví; psychické zdraví; sociální problémy; chudoba; sociálně patologické jevy; psychologický intervenční program pro nezaměstnané.; Unemployment; labour market; employment office; social policy; rate of unemployment; family; typology of families; function of family; role in family; finances; physical health; mental health; social problems; poverty; sociable pathological phenomena; psychological interventional program for unemployed.