Mediální výchova na 2. stupni ZŠ z pohledu budoucího učitele Občanské výchovy - Handrlicová, Erika (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá výukou mediální výchovy na 2. stupni ZŠ z pohledu budoucího učitele Občanské výchovy. První část práce vymezuje některá témata, která jsou součástí mediální výchovy a mediální gramotnosti, poskytnou tak čtenáři základní informace o této problematice. Praktická část práce obsahuje vlastní výzkum, jehož cílem je zjistit a porovnat, rozvoj mediální výchovy na různých školách, jednak z pohledu žáků 9. třídy, a také z pohledu budoucího učitele Občanské výchovy. Součástí této praktické části jsou výsledky z výzkumu, jehož cílem bylo zjistit, zda učitelé plánovitě a cílevědomě pracují s průřezovým tématem mediální výchova a jakým způsobem ho začleňují do výuky. Pro výzkum bylo použito přímé pozorování ve vyučovacích hodinách a dotazníky určené žákům 9. tříd základní školy.
Media Education at the 2nd primary school from the perspective of the future teachers of civic education
Keywords: Médium; masová komunikace; masmédia; mediální gramotnost; ramcově vzdělávací program; školní vzdělávací program; medium; mass communication; mass media; media literacy; general education program; school curriculum