Nadzemní produkce porostu zaplavované louky s dominantní ostřicí štíhlou (Carex acuta) - Kuncová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce je součástí projektu MŽP SP/2d1/9307 (Czech Terra), jehož cílem je zhodnotit bilanci a koloběh uhlíku v hlavních typech ekosystémů v České republice. V rámci tohoto projektu bylo hodnoceno zájmové území Mokrých Luk u Třeboně z hlediska produkce nadzemní biomasy. Předkládaná práce se soustředí na produkci nadzemní biomasy u ostřice štíhlé (Carex acuta L.), která tvoří dominantu porostu neobhospodařované dlouhodobě zaplavené části komplexu Mokrých Luk. Metodou destruktivních odběrů byla sledována sezónní dynamika nadzemních růstových charakteristik. Bylo provedeno celkem 9 odběrů. Byly vždy brány 4 vzorky o rozměrech 0.5x0.5m na sušším stanovišti a 4 na vlhčím. Hodnota živé biomasy ostřice štíhlé dosáhla sezónního maxima 550,8 g.m-2 dne 13.6. 2008. Nejvyšší hodnota živé sezónní biomasy byla 602,4 g.m-2 (tj. živá biomasa ostřice a živá biomasa ostatních druhů). Největší celková biomasa bez opadu (tj veškerá živá i odumřelá biomasa) dosáhla 994,64 g.m-2. Maximální údaj o produktivitě ostřice štíhlé (12,46 g.m-2.den-1) byl zaznamenán dne 24.5.2008.
Aboveground production of a wet meadow stand dominated by Carex acuta
Keywords: Mokré Louky; nadzemní biomasa; Carex acuta; produktivita; Wet Meadows; aboveground biomass; Carex acuta; productivity