Výkrm jalovic v horských podmínkách Šumavy - Valter, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výkrm jalovic realizovaný ve dvou pastevních cyklech v horské oblasti jižních Čech. Sledování proběhlo v dvouletém opakování 2008/2009 a 2010/2011. Do hodnocení bylo zařazeno celkem 99 jalovic, vícepodílových kříženek plemen aberdeen angus a masný simentál. Jalovice byly v prvním pastevním období odchovávány na pastvě společně s matkami, v zimním období byly umístěny ve stáji a v dalším roce následovalo druhé pastevní období, po jehož ukončení byly jalovice poraženy. Byla zjišťována živá hmotnost na konci prvního pastevního období, na konci zimního období a na konci druhého pastevního období. Dále byla zaznamenána hmotnost jatečně upraveného těla a třída zmasilosti dle SEUROP. K živým hmotnostem byly dopočítány průměrné denní přírůstky za příslušná období. Soubor byl roztříděn do skupin podle roku narození, mesíce narození a podle tříd zmasilosti dle SEUROP. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Excel. Pro vyhodnocení výsledků byly u sledovaných ukazatelů vypočteny základní statistické charakteristiky a průkaznost rozdílů mezi skupinami ověřena pomocí F-testu a párového t-testu na odpovídajících hladinách významnosti. Průměrná hmotnost jalovic na konci prvního pastevního období činila 281,2 kg, průměrná hmotnost při ukončení zimního období činila 366,1 kg, průměrná hmotnost na konci druhého pastevního období činila 511,6. Průměrný věk jalovic na konci prvního pastevního období byl 221,5 dnů, poráženy byly při průměrném věku 568,9 dne. Průměrný denní přírůstek za první pastevní období činil 1,16 kg, za zimní období 0,53 kg, za druhé pastevní období 0,81 kg. Celoživotní průměrný denní přírustek činil 0,85 kg. Netto přírustek činil 0,45 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla činila 253,8 kg. 2,1% jalovic dosáhlo třídy zmasilosti ?U?, 54,5 % třídy ?R? a 43,4 % ?O?. Jalovice vykazovaly značnou variabilitu, zejména v hmotnosti na konci druhého pastevního období (sx = 42,4 kg). Mezi hmotností při odstavu a hmotností při porážce byla zjištěna korelace r2=0,62 a mezi hmotností při odstavu a hmotností JUT byla zjištěna korelace r2=0,69.
Fattening of heifers in Sumava mountains
Keywords: skot; jalovice; výkrm; pastva; cattle; heifers; fattening; pasture