Resocializace drogově závislých - Míková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá resocializací drogově závislých, tedy mapuje adiktologické služby, které jsou v České republice dostupné pro závislé na návykových látkách. Teoretická část práce je zaměřena na definování závislosti, její dopady na společnost a možné způsoby řešení tohoto celosvětového problému. Je zde mapována i oblast adiktologických služeb ve vazebních věznicích a věznicích České republiky, přičemž průzkum probíhal prostřednictvím e-mailové korespondence s jednotlivými věznicemi a jednou návštěvou přímo specializovaných oddělení věznice v Jiřicích. Praktická část práce ověřuje uvedené informace formou rozhovorů ve čtyřech případech, tedy kvalitativním výzkumem. Respondenti, poskytující informace pro tuto práci, podstoupili alespoň jednu ze zmíněných léčeb, a nejen svou abstinencí a změnou v přístupu k životu dokazují, že léčení závislých má smysl.
The possibilities of social rehabilitation of drug addicts
Keywords: resocializace; adiktologie; drogová závislost; léčba drogově závislých; adiktologické služby ve věznicích; programy zacházení; drogy; protidrogová politika; social reintegration; adiktology; drug addiction; treatment of drug addicts; adiktology services in prisons; treatment programs; drugs; drug policy