První desetiletí ČSR ve světle dvou jazyků českobudějovického tisku. Česko-německá komparace - Zemanová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce je zmapovat vztah Čechů a Němců v nově vzniklé Československé republice zobrazovaný v lokálním tisku. Příslušníky obou národů čekal nesmírně složitý úkol ? učit se žít společně. Euforie Čechů jednoduše shrnuta pod heslo: Konec třistaleté poroby, vůbec nekorespondovala s obavami Němců, kteří po čtyřech letech válečných útrap, čelili velice nejisté budoucnosti v rámci nového státu. Na vybrané problematice: státní převrat, obecná úskalí česko-německého soužití, komunální volby, slavnosti (především svatováclavské milénium) a sportovní fenomén fotbal je ukázána postupná velice křehká emancipace obou národů, kdy od otevřené nenávisti, se vztahy narovnávají, Češi a Němci se respektují. Až ve druhé polovině 20. let se Němci v ČSR stávají státotvornými, jsou součástí vládních struktur. Ovšem hranice mezi ano-ne byla velice křehká, což je patrné i z dobových lokálních periodik. Napjaté příměří, které bylo typické pro prvních deset let nové republiky, světová hospodářská krize a německý fašismus proměnily v otevřený boj, což je však jiné téma.
The First Decade of the Czechoslovak Republic in the Light of Two Languages of the České Budějovice Press. Czech-German Comparison.