Využití nanotechnologie v zemědělské prvovýrobě. - Bahenský, Bohumír (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce definuje nanotechnologie. Zaměřuje se na jejich využití v různých odvětvích a zvláště v zemědělství. Experiment v této práci se týkal zařízení Envirolyte, který produkuje elektrochemicky aktivovanou vodu. Zařízení bylo použito v chovu kuřat na maso k dezinfekci napájecí vody a tím snížení emisních plynů. Byla porovnávána referenční a experimentální hala, která používala zařízení Envirolyte el-900. Výrobní měrná emise amoniaku v referenční hale je 0,307210 kg/ks/rok a v experimentální hale 0,165054 kg/ks/rok, což je snížení o 46%. Cena provozu zařízení je 92,15 Kč/den. Roční provozní náklady jsou 23 221,8 Kč a náklady na snížení emisí amoniaku o 1 kg činí 321,8 Kč.
The use of nanotechnology in agricultural production.
Keywords: Nanotechnologie; Envirolyte; emise; chov kuřat na maso; Nanotechnology; Envirolyte; emissions; raising chickens for meat