Novodobé závislosti - Nýdlová, Leona (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá problematikou užívání a nadužívání mobilního telefonu v kontextu se zdravým životním stylem. Teoretická část pracuje s pojmem závislost na chytrém mobilním telefonu, nomofobií. Popisuje rizika vzniklá nadužíváním mobilního telefonu a dopady na zdraví a zdravé fungování člověka, které může nadužívání způsobovat. Charakterizuje nejčastější nelátkové závislosti, které mobilní telefon jako prostředek pomáhá rozvíjet. Věnuje se etice online prostoru. Zabývá se možnostmi prevence ze stran neziskového sektoru a ze stran státních institucí. Praktická část se věnuje problematice nadužívání mobilních telefonů u dospělé populace na Českobudějovicku. Rozděluje respondenty podle jejich sociodemografických charakteristik a hledá faktory, které se závislostí mohou v tomto regionu souviset.
Modern Addictions
Keywords: chytrý mobilní telefon; nomofobie; nelátkové závislosti; komunikační technologie; adiktologie; etika online prostoru; prevence; zdravý životní styl; smart mobile phone; nomophobia; non-substance addictions; communication technology; addictionology; ethics of online space; counselling; healthy lifestyle