Vybavení složek IZS technickými prostředky pro zásah na velké lesní požáry. - Jirkovský, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce pojednává o činnosti a organizaci složek Integrovaného záchranného systému a jejich vybavení technickými prostředky pro zásah na velké lesní požáry v rámci celé České republiky. Jedná se především o mobilní a leteckou techniku základních složek Integrovaného záchranného systému, zejména mobilní požární techniku Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek požární ochrany zařazených v plošném pokrytí a leteckou techniku Letecké hasičské služby používanou při zásahu na velké lesní požáry. Je zde popsán současný stav jejich organizace a vybavení technickými prostředky a specifika zásahu na lesní požáry. V bakalářské práci je rovněž popsána nejpoužívanější mobilní a letecká technika, věcné prostředky požární ochrany, jejich konkrétní počty, průměrné stáří, technické rozdělení a dislokace v rámci České republiky. Cílem této práce je posoudit činnost a vybavení složek Integrovaného záchranného systému adekvátními technickými prostředky a návrh použití nových, nebo lepší využití stávajících technických prostředků. V diskusi a závěru této práce jsou uvedeny možné nedostatky ve vybavení složek Integrovaného záchranného systému a navrhována opatření pro použití nových a lepší využití stávajících technických prostředků složek Integrovaného záchranného systému pro zásah na lesní požáry.
Provision of technical means for the intervention in big forest fires to the individual components of the Integrated Rescue System
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Lesní požár; Letecká hasičská služba; Požární technika; Technické prostředky; Věcné prostředky požární ochrany; Integrated Rescue System; Forest fires; Aviation Fire-fighting Services; Fire Technology; Technical resources; Material means of fire protection.