Poruchy osobnosti klastru B v kontextu vztahové vazby u vězeňské populace - Bredlová, Beáta (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je napomoci bližšímu porozumění vzájemným vztahům mezi poruchami osobnosti, konkrétně klastru B, a vztahovou vazbou u specifického vzorku vězeňské populace. Porovnat výskyt poruch osobnosti klastru B a jednotlivých vztahových škál mezi vězeňskou a běžnou populací. A testovat souvislosti mezi těmito zmíněnými proměnnými. Pro dosažení cíle je zvolen kvantitativní typ výzkumu, konkrétně korelační studie. Výzkumný soubor tvoří celkem 87 vězněných osob, z toho je 23 žen a 64 mužů. Průměrný věk žen je 36,27 let a u mužů to je 38,19 let. Ke zjištění poruch osobnosti klastru B je využita metoda PSSI a pro zjištění vztahové vazby metoda ECR. Data jsou zpracovávána v programech Microsoft Excel a Jamovi. Výsledky přinesly zjištění, že výskyt všech poruch osobnosti klastru B je statisticky signifikantně vyšší u vězněných žen i mužů oproti běžné populaci. U vězněných žen byla zjištěna signifikantně vyšší vztahová úzkostnost, zatímco u vztahové vyhýbavosti žádný významný rozdíl zjištěn nebyl. U vězněných mužů byla zjištěna statisticky signifikantně vyšší jak vztahová úzkostnost, tak vztahová vyhýbavost. Dále byla zjištěna statisticky významná středně silná korelace mezi hraniční poruchou osobnosti a vztahovou úzkostností u vězněných žen. U vězněných mužů byla zjištěna statisticky významná středně silná pozitivní korelace mezi hraniční poruchou osobnosti a vztahovou vyhýbavostí i vztahovou úzkostností. A posledním zjištěním byla statisticky významná slabá negativní korelace mezi histriónskou poruchou osobnosti a vztahovou vyhýbavostí u vězněných mužů.
Cluster B personality disorders in context of attachment in a prison sample
Keywords: poruchy osobnosti klastru B; vztahová vazba; vězeňská populace; cluster B personality disorders; attachment; prison population