Riziko syndromu vyhoření u pracovníků v přímé péči o mentálně postižené osoby. - Karmazinová, Renata (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této práce je zjistit riziko vyhoření u pracovníků v přímé péči o mentálně postižené osoby. Práce je rozdělena do dvou částí. První část práce definuje základní pojmy z oblasti syndromu vyhoření. Zaměřuje se na popis všech příznaků, rizikových faktorů a stadií syndromu vyhoření. Popisuje povolání, které jsou ohroženy syndromem vyhoření, zkoumá postupy a metody diagnózy, rovněž i prevenci a možnosti léčby syndromu vyhoření. Druhá část práce aplikuje teoretické poznatky určené ke zjištění rizik a faktorů syndromu vyhoření u cílové skupiny pracovníků v přímé péči o mentálně postižené osoby, včetně rozhovoru s pracovníkem ze zkoumaného zařízení. Výsledky průzkumu ukazují míru vyhoření u pracovníků v přímé péči a poskytují podporu pro efektivní vedení zkoumané skupiny pracovníků.
The risk of burnout among employees who directly care for the mentally disabled persons.
Keywords: syndrom vyhoření; rizikové faktory; příznaky syndromu vyhoření; stádia syndromu vyhoření; diagnostika syndromu vyhoření; prevence syndromu vyhoření; surnout syndrome; stress factors; risk factors; burnout symptoms; burnout stages; diagnosis burnout; burnout prevention.